Shiatsu

Shiatsu se obično opisuje kao nekako posebno dobra„masaža“, koja se preporučuje i koja je „na glasu“ kao nešto što čuva zdravlje i na koju bi bilo dobro redovito odlaziti.. Ali, ipak je i dalje nejasno što je to Shiatsu, kako izgleda i djeluje.
Točno je da je Shiatsu puno više od „masaže“ koja u svijesti većine ljudi figurira vrlo jasno, nema nepoznanica : što tražiš to i dobiješ. 

Shiatsu se ne radi sa uljem za masažu,osoba koja prima tretman je obučena u laganu pamučnu odjeću,u pravilu se ne radi na stolu za masažu već na prostirci (futonu) na podu, osoba koja daje Shiatsu je u položaju na koljenima i tijekom tretmana kruži oko primatelja.Vrlo je važno da je primatelj u opuštenom položaju, da nijedan dio tijela nije neugodno pod pritiskom ili bolom.

Praktičar Shiatsu daje palcem,prstima,dlanom,laktom, ili stopalom što može ovisiti o željenom pritisku ili o strukturi pojedinog dijela tijela, koristeći vlastitu težinu.Osim okomitog pritiska, „prodiranja“,  koriste se i tehnike poput ljuljanja, rotacije, istezanja pa i manipulacije.

Cijelo tijelo primatelja umreženo je meridijanima kroz koje teče životna energija, tsubo-ima ili točkama na meridijanima u kojima energija dolazi na površinu tijela i zonama koje odražavaju energije pojedinih organa. Tretira se cijelo tijelo u različitim položajima: potrbuške,na leđima, bočno ili u sjedećem položaju.  Karakteristično jeste da su ruke davatelja (ruka Majka i ruka Podrške)  kontinuirano u kontaktu sa primateljem  Na tijelu primatelja praktičar pronalazi „energetske rupe“,područja depresije i slabosti ili kyo zone i „energetske ciste“, područja nagomilane i zarobljene energije ili jitsu zone. Koristeći gore opisane tehnike praktičar može ujednačiti protok životne energije koja protječe tijelom primatelja Shiatsu tretman je prije svega energetski što znači da osobu treba kao takvu čitati,  osjetiti i dodirivati što opet zahtjeva poseban meditativni angažman davatelja tokom čitavog tretmana.

Jedino takvim meditativnim pristupom moguće je primatelja „usmjeriti“  ka njegovoj istinskoj prirodi što će rezultirati ujednačenim protokom vitalnosti  i jačanjem imunološkog sustava cijelog organizma.

Za Shiatsu možemo reći da je vrsta meditacije i da se ne može prakticirati ukoliko se posebno ne prakticira meditacija.

Facebook
Centar Cjelovitog Zdravlja "Valovi" @ Facebook

Copyright © Valovi d.o.o. 2007. Sva prava pridržana. Web development: E-scape Internet usluge