Romanowski

Neznanje, nerazumijevanje, nesvjesnost su riječi kojima možemo opisati stanje ili uvjete unutar nas samih sa kojima počinju svi naši problemi. Svaka razumna analiza ili promišljanje na kraju će potvrditi ovaj zaključak.

Protutrov jeste proces osvještavanja tj. posljednja faza tog procesa, osvještenije ili prosvjetljenije djelovanje.
Kako taj proces može trajati duže ili kraće vrijeme, tako moramo voditi računa da se ne zapustimo previše jer bi se određena akumulacija neznanja mogla  početi nametati kao ozbiljan zdravstveni problem.

Taktički gledano, dolazak na Romanowski tretmane može biti jedan od uspješnih načina nošenja sa akumulacijom energije neznanja.


Naš sustav, tijelo-um-duh, na nekoj od razina zadržati će posljedice konflikta proizašlog iz neznanja i koje će utjecati na ostatak sustava.  Taj konflikt  možemo nazvati „jedan mikro stres“  kojemu odmah treba pridodati sve ostale svakodnevne stresove koje nismo osvijestili i otpustili i njima pripadajuće posljedice. I tako dalje, stvaramo „kvrgavo-vijugav“ sustav u kome sami sebe lako prepoznajemo (ego).

Romanowski metoda se koristi dahom, tj. tehnikom snažnog disanja i pritiskom na određene djelove tijela ( uglavnom mišiće) koji iz nekog razloga „rado“ zadržavaju stres. Pritisak na takve mišiće stvara neugodu. Prirodna reakcija na neugodu jeste snažna želja za oslobađanjem od neugode. Kroz svakodnevnicu skloni smo, kada treba i kada ne treba,  izbjeći neugodu služeći se kompromisima, kalkulacijama, manevrima i sl. Kombinacijom snažnog disanja i pritiska na “vlastito bolno tijelo”  stvara se situacija u kojoj se naš um dovodi do egzistencijalnog,  “survival” nivoa funkcioniranja. Ega tada nema, nema ni prostora za kompromise. Stvara se unutarnja kompresija i kroz kulminaciju otpušta se neugoda, često i njeni korijeni. Potaknuli smo prirođeni mehanizam samoregulacije.

Tako intenzivan osjećaj opuštenosti i rasterećenosti kao nakon Romanovski tretmana “rijetko se susreće”. 
Može se reći da se stvaraju povoljni uvjeti za ubrzano osvještavanje i mirnije fiziološke tokove..

Primatelj leži na leđima na stolu za masažu, lagano i udobno obučen.  Tretman traje do 45 min i važno je da primatelj može nakon tretmana u miru provesti neko vrijeme, najbolje ostatak dana, bez obaveza ili uobičajenih aktivnosti.

Mladen Milojević

Facebook
Centar Cjelovitog Zdravlja "Valovi" @ Facebook

Copyright © Valovi d.o.o. 2007. Sva prava pridržana. Web development: E-scape Internet usluge