Đumbiranje

Tretmani sa vrućim đumbirovim oblozima duboko su opuštajuća i rijetko moćna regenerativna terapija. Ne samo da izuzetno prija tijelu već  identičan se proces dešava i u umu: vrućina posredno smiruje i opušta (yin proces), đumbir pročišćuje i bistri (yang proces) sadržaje uma.

Nakon tretmana osoba se redovito nalazi u drugačijem stanju negoli prilikom dolaska, i izuzetno je važno nastojati što duže tokom tog dana   prepustiti se i ostati što duže u tom stanju pojačanog mira i harmonije.

Tretmane radimo na stolu za masažu, dovoljno je biti lagano pamučno obučen.

 Ponekad, kao reakcija na tretman možete se osjetiti „zimogrozo“ pa je dobro ponijeti nešto toplije za obući.

Text iz knjige  „Makrobiotička domaća ljekarna“  Michio Kushija  i dr Marc Van Cauwenberghea predstavlja važne aspekte đumbiranja:

Svrha i način djelovanja đumbirovog obloga:

Prvenstvena namjena tog obloga jest višestruko pojačati cirkulaciju krvi i tjelesnih tekućina na mjestima gdje postoji zastoj. Taj se zastoj obično izražava u obliku boli,  upale, oticanja ili ukočenosti.

Energetskim pojmovima možemo to opisati ovako: aktivno raspršivanje zastoja energije i ponovo uspostavljanje dobre energetske razmjene   između tijela i okoline….Aktivni čimbenici đumbirovog obloga jesu:

1. JAKA VRUĆINA (vrlo yang). Jaka će vrućina raširiti krvne žile (krajnji yang stvara yin) i tako potaknuti kretanje zastalih tekućina.  Snažna toplina će također otopiti ili razmekšati zastoje sluzi i masne nakupine te razbiti kristalizacije minerala. Jaka vrućina ima i tu prednost da duboko prodire u tijelo.  Stoga đumbirov oblog može uspješno djelovati i duboko u tijelu, čak i u čvrstim organima kao što su bubrezi i jetra, ili u plućima.

2. ĐUMBIR (vrlo yin).Zbog svoje yin prirode, đumbir lako prodire u tijelo.( Ponekad možemo osjetiti miris đumbira u dahu osobe kojoj smo stavljali đumbirov oblog na bubrege).  Također, jer je vrlo yin prirode, đumbir će rasapršiti zastoje yin tvari kao što su sluz i masne naslage (yin odbija yin). Poboljšat će i lokalnu cirkulaciju, jer otvara krvne žile: đumbir je vrlo yin, ali ne tako yin kao hladnoća primjerice; zato ne izaziva stezanje ili yang   učinak.

Kao rezultat dvostrukog učinka, guste se tekućine u tijelu počinju otapati, teške se naslage rastvaraju, tekućina se ponovo počinje kretati, a  postupno se sva tkiva na koja smo stavljali oblog napajaju,  čiste i hrane svježom krvi. Tkiva će se tako postupno pomladiti,  omekšati i okrijepiti. ..

Indikacije-posebne situacije u kojima možemo koristiti oblog od đumbira

1. Oblozima od đumbira mogu se izliječiti mnogi akutni ili kronični bolovi kao što su reumatizam,  artritis, bolovi u leđima, grčevi (crijevni, menstrualni itd.),  napadaji bubrežnog kamenca, zubobolje, ukočen vrat i slični problemi.
2. Đumbirov oblog može ubrzati oporavak nakon raznih upalnih   stanja: primjerice nakon bronhitisa, akutne ili kronične upale jetre,  upale bubrega, infekcije prostate, upale mjehura, crijevnih upala (ali nikad nakon upale slijepog crijeva), čireva i apscesa.
3. Oblozi od đumbira olakšavaju kongestivna stanja, npr.  astmu. U slučaju napadaja astme, obloge trebemo stavljati duže vrijeme, čak   satima.
4. Oblozi od đumbira uspješno pomažu razgraditi otvrdnule nakupine masti, bjelančevina ili minerala. Primjeri za to su bubrežni kamenci,  žučni kamenci, ciste (ciste na grudima ili jajnicima) i dobroćudni tumori kao što su fibroidi maternice.
5. Ti oblozi opuštaju napete mišiće.
6. Kada su tkiva oštećena, đumbirovi oblozi mogu ubrzati   obnavljanje oštećenih područja. Uočili smo primjerice golemu blagotvornost đđumbirovih obloga kod oporavka nakon loma kostiju…

Kontraindikacije-stanja u kojima ne smijemo stavljati đumbirov oblog

1. Nikada ne stavljati đumbirov oblog na područje mozga (mozak je vrlo yang). U slučaju glavobolje uzrokovane npr. upalom sinusa,  dopušta se staviti blagi oblog od đumbira na lice,  ili se toplom vodom od đumbira može trljati lice.
2. Nikada ne stavljati đumbirov oblog na bebu ili starije osobe (jer su vrlo yang).
3. Nikada ne stavljati oblog od đumbira na donji dio trbuha kod trudnice (ovo je područje tijekom tog vremena vrlo yang).
4. Nikada ne stavljati takav oblog na upaljeno slijepo crijevo ili u slučaju upale pluća. Obje je bolesti prouzročila prvenstveno yang   hrana (meso, jaja, piletina, sir).
5. Nikada ne stavljati đumbirov oblog u slučaju visoke temperature (vrlo yang). Najprije snizite temperaturu.
6. Naposljetku, od velike je važnosti sjetiti se da se đumbirov oblog na bilo kakvom zloćudnom tumoru ne smije držati duže od 5 min.  Ako biste to često aradili, ubrzao bi se metabolizam, a time i umnožavanje i kretanje stanica zahvaćenih rakom. Posljedica bi bio povećan rast tumora i brže širenje stanica raka. Istodobno, držati đumbirov oblog na mjestu zahvaćenom rakom kraće od 5 min  nije opasno, a   ponekad je i nužno.

Učestalost i trajanje

Ovise o bolesti koju treba izliječiti.

Facebook
Centar Cjelovitog Zdravlja "Valovi" @ Facebook

Copyright © Valovi d.o.o. 2007. Sva prava pridržana. Web development: E-scape Internet usluge