Bowen

Bowen tretman - je vrlo blaga metoda „rada na tijelu“, zaista   prirodni iscjeljujući tretman u kojem glavnu ulogu igra tijelo samo sa svojom urođenom sposobnošću samoiscjeljivanja. Uloga terapeuta se u ovome tretmanu nastoji što više minimalizirati. Učiniti što manje pokreta i tehnika, biti što kraće sa primateljem tretmana, to su veći izgledi za uspješnost u tretmanu. Naravno, to „malo“ posla što se obavi treba se obaviti na pravi način.

Gomile tehnika i koncepcija često u tijelu primatelja stvaraju   konfuziju i kontrakciju.   Ključan moment je ‘Bowen’ pokret, tzv. skin slack, vrlo blag   pokret preko karakterističnih mjesta na tijelu (mišića,ligamenata,fascije,zglobova,  ponekad i samih živaca) koji u organizmu može potaknuti snažne opuštajuće i transformacijske efekte.  To je u stvari inicirajući pokret, blagi „okidač“ koji tijelo jednostavno „podsjeti“ da ponovo potakne svoju pravu prirodu.

Pokreti se mogu izvoditi po čitavom tijelu, u malim serijama   koje su uvijek odvojene dvominutnim pauzama u kojima terapeut napušta   prostoriju u kojoj se dešava tretman i ostavlja primatelja da „primi“  poticaj,  da tijelo apsorbira „valove“  opuštanja i mira koji se često javljaju nakon učinjenih pokreta.

Grupe pokreta sačinjavaju određene procedure koje se koriste kao terapije kod pojedinih zdravstvenih problema. Važno je reći da Bowen   pristupa primatelju kao osobi na cjelovit način i uvažava njegove emocionalne,  intelektualne i duhovne dimenzije koje vrlo često i jesu odgovorne za „tjelesno zdravstveno stanje“. Tretirati samo lokalno i samo simptome značilo bi ne vidjeti očiglednu prožetost i povezanost vidljivih i manje vidljivih dimenzija svakog čovjeka.

Bowen tretmani vrlo efikasno potpomažu živčani sustav,  otpuštajući dugotrajni stress kojem smo svi izloženi. Nakon tretmana osobe redovito opisuju doživljaj davno zaboravljenog osjećaja blagostanja. Isto tako,  Bowen je uspješan  kod :

Bowen tretman traje između 30 i 45 min i bez obzira na   poboljšanja koja se jave već nakon prvog tretmana preporučuje se da se učini dodatni tretmani, u pravilu 3 do 5. Svaka je osoba vrlo specifična, jedino se kod kroničnih stanja treba očekivati veći broj dolazaka. Pauza između tretmana je od 5 do 10 dana.

Facebook
Centar Cjelovitog Zdravlja "Valovi" @ Facebook

Copyright © Valovi d.o.o. 2007. Sva prava pridržana. Web development: E-scape Internet usluge